Harry Teague Architects © 2020 Basalt, CO 970.927.4862
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Pinterest Social Icon

glacier house

 

GLACIAL TILL: Accumulations of unsorted, unstratified mixtures of clay, silt, sand, gravel, and boulders; the usual composition of a moraine.  The building derives its form from this geologic history and the residual large boulders of its site. 

 

The approach to the house is from the opening of one of Aspen’s pristine and undisturbed valleys.  The narrow dirt road crosses a creek and weaves its way through the forest to  a meadow at the edge.  The building is sited in this meadow peering  to the Aspen valley below and the mountains in the distance. 

 

The exterior is clad in two types of zinc. The placement of these materials is intended to reinforce the symbolism of the building.

 

The interior of the building is finished in black granite, plaster, sycamore, stainless steel, and glass. 

 

The residence has a large open plan for living, family, and dining with adjacent kitchen.  The family wing is connected via a bridge from the main part of the house.  The family wing houses a master bed/bathroom and two kids’ rooms with adjoining bathroom.  The lower level contains two guest suites, a rec room and an exercise room.

awards

Merit Award, AIA Colorado, 2004​

publications

Architectural Digest, "Force of Nature," July 2006